Translate ☆★☆

wtorek, 14 kwietnia 2015

Łazanki, czyli przepis na coś z niczego...

Łazanki z kapustą to kolejne danie z serii proste i smaczne,  a co ważne dość syte. Ostatnim czasem chodziły za mną smaki jeszcze ze szkolnej stołówki więc jest - szybki i prosty przepis na coś z niczego. 



SKŁADNIKI:
400 g makaronu na Łazanki ewentualnie wstążka
1 kg kapusty słodkiej (1 mała)
10 dag boczku
20 dag szynki lub ogonówki
1 średniej wielkości cebula
Przyprawy - sól,  pieprz, kostka rosołowa, Łyżka maggi

WYKONANIE:
Z kapusty zdejmujemy pierwsze liście (wyrzucamy je), płuczemy całą główkę,  a następnie rozcinamy na ćwiartki - nie zapomnij wyciąć głąba.
Ćwiartki gotować w osolonej wodzie z 1/2 kostki rosołowej do miękkości.
Kapustę odsączyć i posiekać.
Boczek  i szynkę pokroić w paski.  Smażyć na wolnym ogniu z dodatkiem pozostałej części kostki rosołowej.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.  Dodać na patelnie do mięsa.
Zawartość patelni gdy cebula się podsmaży powinniśmy przelać go większego garnuszku tak aby zamieściła nam się do tego posiekana kapusta.  Po wrzuceniu wszystkiego wraz z kapusta dusić wszystko pod przykryciem przez 10-15 min co chwile mieszając.  Dodać do smaku sól i pieprz.
Podawać na ciepło.
Smacznego!
☆★☆★☆
Koszt dania na ok 4-5 średnich porcji to 15 zł.

3 komentarze:

Zachęcam do komentowania, może macie podobne spostrzeżenia, rady etc.. chętnie poczytam.