Translate ☆★☆

sobota, 18 kwietnia 2015

Ciasto owocowe z galaretką

Polecam przepis na bardzo prosty i smaczny deser, który skradnie serce nawet najbardziej wybrednemu łasuchowi.


Składniki:
2 galaretki
1 l. wody
owoce do ułożenia na wierzchniej części ciasta (polecam wiśnie, mandarynki, maliny itp. małe owoce)
Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Wykonanie:
Białka ubić na sztywno z cukrem dodać wcześniej ubite żółtka, mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki delikatnie razem wymieszać i przelać do tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w 180 stopniach C przez 20-25 min.
Nie wyjmować z tortownicy.
Na wystygnietym biszkopcie ułożyć owoce i zalać wcześniej przygotowaną galaretką, która stężała jeszcze nie do końca. Wstawić do lodówki.
Deser można podawać po całkowitym zastygnięciu galaretki.(*ze względu na to, że otworzyłam i zamknęłam ponownie tortownice powstała luka przy krawędzi między ciadten i formą,  która wypełniła się galaretka tęrzejacą)
Można udekorować bitą śmietaną.

4 komentarze:

  1. proste i smaczne :) robię właściwie takie same ale praktycznie zawsze ze świeżymi truskawkami (których nie mogę się już doczekać) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też z truskawek, wiśni itd. w sezonie a bez sensu z owoców w syropie czy nawet takie z puszki np. Brzoskwinie. .. zdj tylko przykładowe bo robiłam ze śliwkami swoimi w syropie. ..

      Usuń
  2. Proste ciasta zawsze najlepsze ^^
    Z utęsknieniem czekam na sezon letni, kiedy pysznych, świeżych owoców jest pod dostatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najprostsze rozwiązania są najlepsze :D Pychotka. Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania, może macie podobne spostrzeżenia, rady etc.. chętnie poczytam.